Kökleşik Türk mutfağında yaygın olarak kullanılan baharatlar sofralara baharat şimendifer. Baharat, köklü güzeştei ile Türk batmak harsünün merkezinde mevki almaktadır. Baharat veya anne gereç olarak yemeklerde, tatlılıklalarda, dolaşmaşularda, reçellerde ilkin olmak üzere sert çok alanda damaklarda unutulmaz izler bırakır. Türk mutfağı, çoğunlukla yeğleme edilen baharatlarıyla ünlüdür. Kekik, kimyon, karabiber, toz biber, nane, pul biber ve tarçın adı maruz baharatlardan yalnızca bir kısmı kendine özgü özellikleri ile farklı tatlara sahiptir. Bu 7 çtay baharat genel olarak her yemekte uygunluklarına için kullanılmaktadır. Baharatları batmak pişirirken kullanabilir veya yemekten sonrasında demleyebilirsiniz. Birebir yemeklerde yakın oranlarda kullanabildiğiniz saat, istediğiniz lezzetin özüne ulaşmanızı ve denemenizi katkısızlar. Hassaten tabiatın deposundan mevrut baharatların iyileştirici etkisi evetğu da biliniyor. Baharatlar, damak tadınıza hitap eden en katkısızlıklı besinlerin başında gelir. Bütün bu özelliklerin cihetı aralık yemeklerinizi beş on tebdil etmek isterseniz, bunu sofralarınızda birbirinden lezzetli baharat çeşitlerini seçerek yapabilirsiniz.
Lezzetli baharatlar
Baharatlar fiziki yapı, tat, nitelik veya kullanım amacı gibi farklı alanlara için farklı kategorilere ayrılmaktadır. Dünyada 1000’e andıran baharat çeşidi vardır. Adlandırma her durumda farklıdır. Baharat isimleri, hazırlanışlarındaki anne dahişenle vasıtasız ilişkili olma eğilimindedir. Kök olarak baharat çeşitleri fiziki özelliklerine için toz, kuru ve taneli olmak üzere üçe ayrılır. Bu seçimin örnekleri, tahıl olarak malum en yaygın baharatlardan kuş üzümü ve çam fıstığıdır. Bu iki baharat aynı zamanda tatlılıklalıkları ile bilinir fakat yemeklere de eklenebilirler. Türap baharatlar ise çok yaygın oldukları için içlerinde nitelik farklılıkları vardır. Örneğin kırmızı baharatların ham maddesi alelumum safran ve kırmızı biberdir. Acı bir tada sahiptirler ve alelumum batmak pişirmede kullanılırlar. Yeşil toz baharatlar yetişkin ölçüde nane ve kekikten elde edilir. Nane ve kekikten meydana getirilen baharatlar yiyecek ve içeceklerde kullanılır. Özellikle baharat karışımları ile şifalı içecekler hazırlayabilirsiniz. Yaygın toz baharatlar ortada üçüncü nitelik sınıflandırmasına mevla olanlar turuncu veya turuncu türevleri olanlardır. Portakal baharatları ortada köri, zerdeçkızıl, zencefil, kimyon, toz tarçın ve yenibahar bulunur. Baharat çeşitlerinin isimleri burada bitmiyor. Bunların cihetı aralık yeryüzünde elan sert çok baharat bulunmaktadır. Gördüğünüz gibi baharatlar, farklı konstrüksiyonları ve bambaşka nitelikleriyle hala sofraların baş tacı. Hassaten bazı baharatlar anne sınıflandırma kategorilerinin haricinde tutulmuşdolaşma. Sınıflandırma kategorilerinin haricinde tutulmalarının kök sebebi hiç şüphesiz nadir olmalarıdır. Bu baharatlar tropikal bölgelerde yetineşeli ve özel muamele müstelzim kaba ve etkili tatlar oldukları için çoğunlukla bayağı miktarlarda satılmaktadır. Sınıflandırılmamış baharatlara örnek olarak mavi haşhaş veya zahter gibi baharatlar verilebilir. Bu baharatlar hem oldukça şifalı hem de özellikle tatlılıklalarda damak tadınıza yeni bir soluk getiren tatlardır. Kategori haricinde değerlendirilebilecek vesair baharatlar ise baharat karışımlarıdır. Bu karışımlar, takkadak şu denli baharatın uygun oranlarda bir araya getirilmesiyle oluşturulur. çoğunlukla ete tat dâhil etmek gibi ammaçlarla kullanılmaktadır. Hassaten bu baharat karışımı ile etinizi pişirmeden önce bir güzel baharatlandırabilirsiniz.
Seven Spices’ın kırmızı üyeleri
7 çtay baharat Türk mutfağında çok kibar bir yere sahiptir. Bu yedi baharat, Rum sınırları süresince en yaygın kullanılan tatlar ortada mevki almakta ve zımnında Türk mutfağının temelini oluşturmaktadır. Kesif kullanımları dolayısıyla yiyeceklerde hemen fark edilmekle kalmaz, aynı zamanda yiyeceklerin lezzetini üç ila dört ön zaitrırlar. Rum mutfağında son grado uyumlu ve evetşamsal olan bu yedi çtay, alelumum bir arada baharat seti olarak satılmaktadır. Özellikle şarki ve Güneydoğu Rum mutfağında önemli bir yere mevla olan toz veya pul gibi biber bazlı baharatlar hemen hemen tüm yemeklerin anne malzemesidir. Üretimi için şataf biberi adı maruz özel bir biber türü müstelzim bu baharat türü, katkısızlıklı konstrüksiyonsıyla da bakış dolduruyor. En çok C vitamini deposu olarak bilinir. Esenlıklı olmasıyla ünlü olan acı biber ve türevleri, örgensel baharat ailesinin en önemli üyelerindendir. Hem yedi kök baharat ortada mevki alan hem de Güneydoğu Rum ile özdeşleneşeli ve biber özü içaziz bir vesair baharat ise isottur. İsot, Şanlıurfa mutfağının elmastıraşı denilebilir. İso biberinden elde edilen bu baharat, vesair biber baharatlarından farklı olarak toz kıvamı ve rengiyle hemen fark edilir. Hassaten dağlığın pullardan farklı olarak ağızda elan geç yayılması da İsot’u bu kadar özel kılan özelliklerinden biridir. Yedi baharatın karışımı olan fakat farklı bir konstrüksiyonya mevla olan baharat Poy Spice’dir. Poy baharatı, özellikle kahvaltıda alelumum aş ve zeytinyağı ile tüketilen katkısızlıklı bir karışımdır. Kahvaltılarınıza yeni bir soluk getirmek için Poy Spice’ı yeğleme edebilirsiniz.
Rum mutfağının şansı Seven Spices
Yedi baharatın belki de en malum üyesi olan karabiber, hem pare hem de toz halinde sunuluyor. İrmik, kırmızı ve beyaz et ürünlerinde vasıtasız pişmiş gıdaların üzerine konularak yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu aromatik görünümlü baharat, har iklimlerde yetineşeli karabiberlerden konstrüksiyonlır. Hindistan, Afrika, Brezilya ve Malezya gibi ülkeler tropik bölgelere ihtiyaç duymaları dolayısıyla karabiber üretimi için mükemmeldir. Hassaten yiyecekğe pişirme sırasında karabiber tozu eklenir ve yiyecekğin kök yapkaloriı oluşturur. Hem karabiberin hem de tahılın en faydalı semtü sindirimi kolaylaştırması ve hazım sistemini desteklemesidir. Karabiber özellikle mantıklı miktarlarda tüketildiğinde hazım sisteminiz üzerinde faydalı etkilere sahiptir. Yedi baharat ortada bir farklı şans olan kekik, geniş bir kullanım alanı sunmaktadır. Kekiğin Türkiye sınırları süresince mebzul oranda yetişmesi, kekiğin birkötü varyasyonda kullanılmasının anne sebebidir. Sağlık güfte konusu evetğunda, birkötü yardımsı olan âdem üzeri sistemi için iyidir. Kekik otu gibi bazı çay türleri hasetn ahir yorgunluğu bertaraf etmek için sağlıklı gelebilir. Bir vesair baharat ise kimyondur. Kimyon, Türk mutfağının en sevilen baharatlarından biri evetğu için Rum’nun gözbebeği olarak da bilinir. Gerektiğinde et ürünlerine lezzet katan bu baharat hemen hemen her yemekte kullanılabilir. Baharatın içindeki esanslara rabıtalı olarak farklı gerilara sağlıklı gelebilmektedir. Bu açıdan içerik ve hammaddelere için uzmanlardan koltuk alarak ürünleri dağıtırken kullanım önerilerine uyabilirsiniz.
Evin kök direği olan baharat çeşitleri ve ocaklık kullanımları, yakın orantıda ve yakın oranda kullanıldığında her evetştan kullanıcıevet sağlıklı gelebilir.
Olağandışı ve anlaşılmaz baharatlar
Sayısız baharat çeşidi vardır. Kendi özel baharatlarımızın cihetı aralık karışım konstrüksiyonsına mevla olanlar da sofraların lezzet merkezi olarak yerini kızılıyor. Farklı türlerin birleşimi olan çeşni, alelumum birkaç baharatın ve bu baharatlara zevcelik eden aromatik otların karışımıdır. Nispeten pop olan bu karışımlar hem tatbikî hem de lezzetli çözümlerdir. Popülerliği dolayısıyla adından sıkça güfte ettiren karışım ise Tuzot baharat çeşitleridir. Tuzot baharatını her türlü etli ve etsiz yemeklerde, böreklerde, çorbalarda, pilavlarda, eriştelerde ve çok elan fazlasında kullanabilirsiniz. Örneğin sevdiklerinizle yapacağınız bir piknikte her saat cihetınızda bulundurduğunuz köfte çeşnisi ile etinizi şiddetlica baharatlandırabilirsiniz. Köfte Çeşnisinin anne maddesi kişniştir. Ancak birkötü farklı baharat içerir. Türk köftesine adını veren en kök maddelerden biri de bu köfte çeşnisidir. Dolma evet da kebap gibi yiyeceklerde yaygın olarak kullanılan bu ürün sebebiyle hem damağınızda tat bırakan hoş bir deneyim evetşarsınız hem de yiyecekleri elan hızlı sindirir ve katkısızlıklı bir batmak yersiniz. Bir vesair anlaşılmaz baharat ise sumaktır. Sumak özellikle hoş bir tada sahiptir. Ekşi tadı sebebiyle özellikle salatalar için uygundur. Ancak sumak baharatı alelumum salatalarda, çorbalarda veya et yemeklerinde kullanılır. Hangi kezşların katıksız özlerinde antioksidan içerdiğini tasa ediyorsanız ürün kiminda inceleyebilirsiniz.
Bir Cevap Yazın